Standard Post with Image

Samenwerking tussen SnelStart en Microsoft


Vorig jaar is SnelStart uitgeroepen tot Microsoft Country Partner of the Year 2017! Het softwarebedrijf op het eiland Texel kreeg hiermee erkenning van Microsoft, één van de grootste bedrijven ter wereld. SnelStart en Microsoft werken al een aantal jaren samen. In dit blog geven we jou een kijkje in hoe de samenwerking de afgelopen jaren is verlopen. 

In 2010 kwam onze software-architect Carlo Kuip tijdens de TechEd van Microsoft in aanraking met Azure. Azure is het cloudplatform van Microsoft. Azure stond toen nog in de kinderschoenen, maar dat maakte voor SnelStart niet uit. Wij zagen genoeg potentie in dit nieuwe platform. Een half jaar later stond de eerste SnelStart-administratie in de cloud. Alleen was dit slechts één administratie. Hoe breng je een verouderde VB6-applicatie met meer dan 30.000 gebruikers naar Azure?

SnelStart Service Platform

Voor het antwoord op die vraag namen wij in 2011 contact op met Microsoft Nederland. In samenwerking met Microsoft schetsten wij een architectuur. In december 2013 ging het SnelStart Service Platform live op Azure. Hiervoor hebben we eerst SnelStart moeten migreren naar een nieuwe programmeertaal. Zo konden wij al onze gebruikers de mogelijkheden bieden om gebruik te maken van de voordelen van de cloud. 

In de cloud!

In september 2014 was het eindelijk zover: de administraties konden in de cloud. Vlak hierna werd het businessmodel van Microsoft gewijzigd.  Dit zorgde er helaas bij ons voor dat databases langzamer en duurder werden. Er kwamen veel klachten van onze klanten. Daarom zijn wij in overleg gegaan met de ontwikkelteams van Microsoft in Redmond. Hieruit ontstond een nieuw databasemodel: elastische databasepools. 

Elastische databasepools

Wat houden elastische databasepools precies in? De databases in een elastische pool zijn een oplossing voor het beheren en schalen van meerdere databases. Niet iedere database is hetzelfde. Verschillende klanten hebben verschillende en onvoorspelbare gebruikerspatronen. Daarom is het moeilijk te voorspellen welke 'resourcevereisten' elke gebruiker benut. 

Elastische pools lossen dit probleem op, door ervoor te zorgen dat databases alleen de prestatiebronnen ophalen die zij nodig hebben.  De databases in een elastische pool bevinden zich op één Azure SQ-databaseserver. Zij leveren flexibele prestaties voor elke database apart, tegen een vastgestelde prijs.

Door de elastische databasepools waren de problemen bij SnelStart opgelost. Wij zijn vanaf het idee tot aan de implementatie van deze elastische databasepools betrokken geweest. Onder andere hierdoor zijn wij wereldwijd één van de grootste gebruikers van elastische databasepools.

SnelStart als hybridemodel 

SnelStart is in de afgelopen jaren uitgebreid met verschillende koppelingen waaronder: ABN AMRO, Rabobank, Knab bank, de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel.  Ook werd een API (Application Programming Interface) voor andere softwarepartners gelanceerd om te koppelen met onze online administraties in Azure. 

SnelStart Web & App

Daarnaast lanceerden wij SnelStart Web & App. SnelStart Web maakt het mogelijk om ondernemers te laten samenwerken met hun accountant of boekhouder. Kantoren hoeven hiervoor niet over te stappen op SnelStart Web. Zij kunnen gewoon in hun vertrouwde Windowsapplicatie blijven werken. De administratie staat tenslotte in Azure. Aangezien Azure de basis vormt voor dit samenwerkingsverband tussen kantoor en ondernemer, heeft SnelStart in samenwerking met Microsoft een webinar gehouden over ditzelfde onderwerp. 

Ivo Huizinga mocht vervolgens een pitch geven aan het MT van Microsoft Nederland, waarom SnelStart de award moest winnen voor Microsoft Partner of the Year. En met succes! SnelStart werd gekozen als icoon van de digitale transformatie in Nederland!